Tervetuloa    Museoinfo    Elävä museo    Kokoelmat    Yhteystiedot
 
  
2009 Karjalan Ratsujääkärirykmentti vapaussodassa 1918

Suomen Hevosurheilumuseon 2009 erikoisnäyttelyn teemana on Joensuussa maaliskuussa 1918 perustetun Karjalan Ratsujääkärirykmentin syntyhistoria ja siihen vaikuttaneet tekijät. Rykmentti sai kaaderinsa Saksassa jääkäripataljoona 27:ssä palvelleista ratsujääkäreistä, jotka komennettiin perustamaan asevelvollisuuslain nojalla Joensuuhun uusi ratsurykmentti ja viemään se rintamalle meneillään olevassa vapaussodassa.
  

Vuonna 1919 rykmentin nimi muuttui maakunnallisen sijoituspaikkansa mukaan Hämeen Ratsurykmentiksi. Näyttely etenee kronologisesti museon tiloissa, jolloin alakerta esittelee jääkäreiden koulutusta saksassa 1915–1917. Yläkerran tiloissa kävijä tutustuu vapaussodan aikaiseen Karjalan Ratsujääkärirykmentin perustamiseen.

Rykmentin alkuvaiheet ovat ansainneet oman erikoisnäyttelynsä, onhan rykmentistä ja sen perillisestä noussut monia kansainvälisesti tunnettuja ratsastusurheilijoita ja urheiluvaikuttajia maahamme kuten Yngve Bytzov, Mauno Roiha, Kalle Pakarinen, Werner Wallden, Henrik Avellan, Nestori Lakka ja monet muut, joiden nimet ovat kirjoitetut jalon urheilulajin historiaan. Näyttelyssä yhdistyy kaksi hyvin vaikeata aihetta esineistöltään: suomalaiset Saksassa koulutuksen saaneet ratsujääkärit ja vapaussota-aikainen Karjalan Ratsujääkärirykmentin esineistö. Näyttely on laajin, mitä maassamme on koskaan aiheesta järjestetty.

  
  
Kuvia näyttelyaiheeseen liittyvästä kirjasta "Karjalan Ratsujääkärirykmentti vapaussodassa 1918"
  
     
     
     
  
  
Katso kirjan esittely täältä
  
Näyttelyt
  
Näyttely 2017
Näyttelyt 2006–2016
  
Museomyymälä
  
Museomyymälä
  
Lahjoita esineistöä
  
Lahjoita hevosaiheista esineistöä
  
 
(c) Suomen Hevosurheilumuseo ry Webdesign: Nordsys Oy