Hevosurheilumuseo avasi kesän komeasti
8.6.2013

Cedercreutzin veistos saapui kotiin, samalla Ypäjästä tuli pop-up -kaupunki

Ypäjän Hevosopiston maisemissa sijaitsevan Suomen Hevosurheilumuseon kesän 2013 näyttely avattiin tänään juhlavasti. Tilaisuudessa paljastettiin Emil Cedercreutzin vuonna 1906 veistämä teos ”Ystäväni nummella”.

Museohallituksen puheenjohtaja, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kuvasi vastaanottopuheessaan veistoksen tulleen nyt kotiin ja että sitä tullaan rakastamaan kuin oikeata ystävää nummella. Cedercreutzin säätiön puolesta veistoksen luovutti vuorineuvos Tauno Matomäki.

Museomestari Juha Erola apujoukkoineen on koonnut kesän näyttelyyn monipuolisen kokoelman esineistöä, joka kertoo Suomen Hippoksen 40-v, suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen 80-v, FinnDerbyn 40-v ja Hevosopiston 20-v taipaleista. Suomen Hippoksen toiminnanjohtaja Pekka Soini avasi omalta osaltaan museon kesän juhlapuheessaan.

Patsaan paljastamista ja museon näyttelyiden avajaisia ryydittivät paitsi juhlapuheet, myös itseoikeutetusti hevoset. Paljastustilaisuuden huipensi ratsastuksenopettaja Pirkko Herdin loistava ja herkkä musiikkiesitys ratsain. Tilaisuus vietettiin huippu-urheilullisissa puitteissa, kun samana viikonloppuna Ypäjällä kilpaillaan maineikas FinnDerby -ratsastuskilpailu.

Lauantain juhlallisuudet museolla ja sen edustalla tekivät muutoinkin historiaa. Patsaan vastaanoton myötä kun Ypäjän kunnasta on tullut kaupunki. Tosin vain viikon ajaksi, pop-up -tyyppisesti. Taiteilija Emil Cedercreutzin säätiön testamentin mukaan kun patsaan voi luovuttaa vain suomalaiselle kaupungille. Näin runsaan 2 500 asukkaan Ypäjä on julistettu kaupungiksi viikon 23 ajaksi. Ypäjän kunta on ollut aktiivisesti mukana patsashankkeen toteuttamisessa ja kunnan yhteistyö museon kanssa on ollut arvokasta.

Kuvia tilaisuudesta Facebookissa

Lisätietoja: Museomestari Juha Erola,