Niinistö sai Juuliansa
Yle uutiset Häme 9.12.2012
Teksti Maarit Piri-Lahti

Katso alkuperäinen uutinen täältä

Viime huhtikuussa syntynyt suomenhevostamma on presidentti Sauli Niinistön nimikkohevonen Ypäjällä. Hevosurheilumuseo julkisti hevosen nimen tuoreen tietokirjan Presidenttien hevoset tilaisuudessa. Teos paljastaa, miten ulkopolitiikka on heijastunut presidenttiemme lahjahevosiin.

Marsalkka Mannerheimin Käthy, presidentti Kekkosen orlov-ravurit, presidentti Koiviston doninhevonen Zaslon, presidentti Halosen Ypäjä Tarja ja nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön tammavarsa Ypäjä Juulia muodostavat oman ketjunsa Ypäjän hevoslaitosten historiassa. Jo vuodesta 1948 maamme valtionpäämiesten hevoset ovat kuuluneet Ypäjän Siittolanmäen hevoskulttuuriin.

Ypäjän Presidenttien hevoset kirjan
kansikuvassa marsalkka Mannerheimin Käthy

Tieto Ypäjän uudesta presidentti-hevosesta eli Ypäjä Juuliasta julkistettiin keskiviikkona. Esimerkiksi presidentti Tarja Halonen on käynyt usein katsomassa omaa Tarja-hevostaan.

Juulian emä on Poola. Ja Poolan isä on valioperiyttäjä Taikuri ja emä Uulia. Suvusta löytyy mm. viisinkertainen ravikuningas Vieteri. Sauli Niinistö ei ole vielä tavannut nimikkohevostaan.

Juha Erolan mukaan presidentillisten hevosten luoma kokonaisuus heijastelee hevostalouden muutoksia mutta myös maamme ulkopoliittisia polkuja.

– Kekkosen kaikki hevoset olivat lahjoja Neuvostoliitosta ja orlov-ravureita, koska Kekkonen oli kova ravimies. Vielä Koivisto sai hevoslahjansa Kazakstanista. Nykyiset presidentit ovat saaneet nimikkohevosensa suomenhevosten valioiden joukosta

Kirjalla on tekijöiden mukaan haluttu kunnioittaa osaltaan sukupolvien tekemää työtä suomalaisen hevoskulttuurin eteen. Suomen Hevosurheilumuseon julkaiseman kirjan kirjoittajia ovat Juha Erola (toim.), Kyösti Saranpää, Päivi Laine ja Kirsti Piminäinen.

Kirja on osa LounaPlussan Kylätallenne-hanketta, joka rahoitetaan Hämeen ELY-Keskuksen kautta Manner-Suomen maaseuturahastosta.

Mistä on kyse?

• Presidentti Sauli Niinistö sai oman nimikkotammansa Ypäjällä
• Presidenttien hevoset Ypäjällä -kirja julkaistiin keskiviikkona
• Hevosten kautta näkee myös ulkopolitiikkamme jäljet