Presidentistä hevosmies – varsa lahjoitettiin lokakuussa
Turun Sanomat kotimaa 5.12.2012

Katso alkuperäinen uutinen täältä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tätä nykyä hevosmiehiä. Keväällä syntynyt suomenhevosvarsa Ypäjä Juulia elelee syntymäpaikassaan Hevosopistolla. Niinistö ei tiettävästi ole vielä varsaansa nähnyt eikä ole muutenkaan tehnyt asiasta numeroa.

Presidentin hevosmiehuus tuli julki Suomen Hevosurheilumuseon keskiviikkona julkistamassa Presidenttien hevoset Ypäjällä -kirjassa.

Hevosopisto lahjoitti varsan Niinistön nimiin lokakuussa. Tarkoitus on, että ravurisukuinen Ypäjä Juulia jää Hevosopistolle opetushevoseksi.

Ypäjä Juulia kesällä 2012,
kuva kirjasta Presidenttien hevoset Ypäjällä

Ypäjä Juulia syntyi 28. huhtikuuta. Sen emä on pitkän linjan ypäjäläistä hevosjalostusta edustava Poola ja emänisä valioperiyttäjä Taikuri. Poolan suvusta löytyvät kuuluisat oriit Uskoton ja Vieteri. Ypäjä Juulian isä on ravikuningas Apassi.

Presidentti Tarja Halosella on Ypäjällä suomenhevonen Ypäjä Tarja. Vuonna 2004 syntynyt tamma toimii PR-tehtävissä ja on muun muassa esiintynyt kuninkuusraveissa ei kilpailemassa, vaan kuningatarkilpailun lähdön esittelyn vetäjänä, vanhojen kärryjen eteen valjastettuna.

Myös Suomen marsalkka Mannerheim, Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto kuuluvat hevosenomistajiin, mutta heidän hevosensa eivät ole edustaneet kotimaista kasvatusta.