Presidenttien hevosten tarinat esillä Siittolanmäen 75-vuotisjuhlanäyttelyssä Hevosurheilumuseolla
4.5.2012

Juhlanäyttelyn avajaiset 4.5.2012

Hevosurheilumuseon vuoden 2012 erikoisnäyttely luo läpileikkauksen Siittolanmäen alueen toimintoihin vuosikymmenien saatossa sekä kertoo presidenttien hevosten tarinat Siittolanmäen historiassa. Ypäjän Hevosopistolla sijaitseva Hevosurheilumuseo avasi 4. toukokuuta Siittolanmäki 75 vuotta – Presidenttien hevoset -juhlanäyttelyn.

Ratsuväkiprikaatin Remonttikoulu muutti Ypäjälle jo vuonna 1933, mutta nimi Siittolanmäki vakiintui puhekieleen vasta 1937 Valtion Hevossiittolan tultua perustetuksi. Näyttely valottaa alueen elämää eri organisaatioiden toiminnassa. Remonttikoulu, Hevossiittola, maatalouskoulu, MTT hevostutkimus, Suomen Ratsastusopisto ja nykyinen Hevosopisto muodostavat katkeamattoman hevoshistoriallisen kokonaisuuden, johon näyttelyvieras pääsee tutustumaan. Juhlanäyttelyn punaisena lankana ovat presidenttien hevoset.

Siittolanmäellä ovat asuneet niin Marsalkka Mannerheimin kuuluisa Käthy kuin presidentti Urho Kekkosen orlovravurit, jotka johdattivat lämminveriset ravihevoset mukaan kilpa-areenoille 50-luvulla. Esillä ovat myös presidentti Mauno Koiviston lahjahevonen Zaslon sekä presidentti Tarja Halosen suomenhevonen Ypäjä Tarja.

– Presidentti Kekkosen tunnettu ulkopolitiikan hoito antoi alkusysäyksen suomalaiselle lämminveriraviurheilulle, joka nyt tunnetaan yhtenä Euroopan kärkimaista, museomestari Juha Erola valottaa näyttelyn taustoja.

– Siittolanmäelle sijoitetut valtiolliset hevosorganisaatiot ovat vuosikymmeniä vastanneet Suomessa hevosten jalostuksesta ja koulutuksesta. Siittolanmäen historia on lyönyt leimansa hevosalan yhteiskunnalliseen
keskusteluun jalostuksen, kilpailutoiminnan ja koulutuksen kautta, mikä on hyvä muistaa juhlavuoden merkeissä, Erola huomauttaa.

– Siittolanmäki jatkaa edelleen valtiollisia perinteitä. Nykypäivän esimerkkinä on Hevosopiston jäsenyys European States Studs´ Association (ESSA) -järjestössä. Järjestö edistää eurooppalaisen hevoskulttuurin sekä kansallisten hevosrotujen, alan perinteiden ja erityisosaamisen hyödyntämistä koulutuksessa ja muussa yhteistyössä, aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laine Hevosopistolta kertoi.

Näyttelyn avajaisissa esittäytyivät valtion viimeinen siitosori 28-vuotias Pysteri sekä Ypäjä Tarja.

Syksyllä julkaistaan näyttelyn teeman mukaisesti kirja Presidenttien hevoset. Kirjaprojekti on osa LounaPlussa -toimintaryhmän Kylätallennehanketta.

Lisätietoja: Museomestari Juha Erola,

Kuvia näyttelyn avajaisista Facebookissa

Suomen Hevosurheilumuseo - yhteistyössä Hippolis - Hevosalan osaamiskeskus, Hevosopisto, Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Urheilumuseosäätiö ja Ypäjän kunta.

Näyttelyn avasi Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall. Hän toimii myös Suomen Hevosurheilumuseo ry:nhallituksen puheenjohtajana

Näyttelyssä kunnioitetaan mm. Marsalkka Mannerheimin viimeistä ratsua Käthya. Hevonen on haudattu Ypäjälle, muistomerkki sijaitsee Hevosopiston I-tallin edustalla sijaitsevassa puistossa.

Avajaisia oli juhlistamassa myös valtion viimeinen
siitosori 28-vuotias Pysteri, kuskina Taisto Nurmi.

Ypäjä Tarja & Jari Ansio

Ypäjä Tarja & museomestari Juha Erola