Charme Asserdalin ja presidentti Kekkosen orlovien esineistö esillä ensimmäistä kertaa – vielä ehdit!
10.8.2011

Charme Asserdalin ja presidentti Kekkosen orlovien esineistö on ensimmäistä kertaa nyt esillä Suomen Hevosurheilumuseolla. 100 vuotta suomalaista hevosurheilua -näyttely luo läpileikkauksen suomalaiseen hevosurheiluun ja hevosjalostukseen.

Raviurheilusta esillä on historian merkittävimpiä käännekohtia. Hevosurheilumuseolla kunnioitetaan raviurheilun ja suomalaisen hevosjalostuksen suurmiestä Ludvig Fabritiusta. Esillä ovat myös presidentti Urho Kekkosen orlovravurit, jotka johdattivat lämminveriset ravihevoset mukaan kilpa-areenoille 1950-luvulla sekä Euroopan ravikuningatar Charme Asserdal, joka toi raviurheilun 1970-luvulla koko kansan tietoisuuteen. Presidentti Kekkosen Suosikki-tamman Tamara-varsan kilpailumenestyksen kautta tarina kiertyy ravilegenda Tuomo ”Tommi” Mäkelään, jolla on myös oma vitriini.

Euroopan ravikuningatar Charme Asserdal toi
raviurheilun 1970-luvulla koko kansan tietoisuuteen

– Presidentti Kekkosen hevosten tarina ja esineistö ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä, mikä on pala suomalaista kulttuurihistoriaa, museomestari Juha Erola iloitsee.

Ratsastusurheilu esittäytyy lajin huippuhetkinä aikansa menestyneimpien ratsastajien esineistökokonaisuuksien kautta vuosilta 1900–1980. Näyttävästi on kerrottu vuoden 1952 Helsingin Olympialaisista, jotka piti alun perin pitää vuonna 1940.

– Vuoden 1940 kotikisoja odotettiin innolla ja Suomi panosti ratsastusurheilun kehittämiseen tosissaan. Maahan tuotiin Englannista Olympiahevosiksi tarkoitettuja ratsuja ja Helsinkiin rakennettiin keskustallit ja Olympiamaneesi, museomestari Juha Erola valottaa historiaa.

– Vaan toisin kävi, Olympialaiset peruttiin syttyneen maailmansodan takia ja sodan jälkeen Suomeen ei kisoja annettu koska 1948 kisat oli jo päätetty pitää Lontoossa. Suomi kuitenkin sai vihdoin 15 vuoden odottamisen jälkeen kotikisat 1952, Erola jatkaa.

Hevosurheilumuseon aukioloajat 2011

Hevosurheilumuseo on avoinna 10.9. saakka perjantaisin ja lauantaisin klo 10–16 sekä Hevosopiston suurimpien tapahtumien aikana. Ryhmien esittelykierroksia järjestetään tilauksesta läpi vuoden.