100 vuotta suomalaista hevosurheilua – Hevosurheilun käännekohdat ja huippuhetket esillä Hevosurheilumuseolla
12.5.2011

Hevosurheilumuseo avasi 11. toukokuuta 100 vuotta suomalaista hevosurheilua -perusnäyttelyn. Näyttely luo historian ystäville läpileikkauksen suomalaiseen hevosurheiluun ja hevosjalostukseen.

Näyttely jatkoi aiempaa linjaa yhdistämällä raviurheilua ja ratsastusta, mikä on näyttelyn taustavoimanakin toimivan Hevosklusteri-hankkeen yksi tavoite: verkostoitua ja luoda yhteistyötä hevosalalla yli lajirajojen.

Raviurheilusta esillä on historian merkittävimpiä käännekohtia. Hevosurheilumuseolla kunnioitetaan raviurheilun ja suomalaisen hevosjalostuksen suurmiestä Ludvig Fabritiusta. Esillä ovat myös presidentti Urho Kekkosen orlovravurit, jotka johdattivat lämminveriset ravihevoset mukaan kilpa-areenoille 1950-luvulla sekä Euroopan ravikuningatar Charme Asserdal, joka toi raviurheilun 1970-luvulla koko kansan tietoisuuteen.

– Presidentti Kekkosen hevosten tarina ja esineistö ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä, mikä on pala suomalaista kulttuurihistoriaa, museomestari Juha Erola iloitsee.

Ratsastusurheilu esittäytyy lajin huippuhetkinä aikansa menestyneimpien ratsastajien esineistökokonaisuuksien kautta vuosilta 1900–1980.

– Arvokisojen kilpailupuvut, arkistomateriaali ja pienesineistö luovat kattavan kuvan suomalaisista niin kilpailijoina kuin kisajärjestäjinä. Näyttelyssä on annettu nyt tilaa henkilöhistorialle, jolloin kokonaiskuva lähes sadan vuoden syklistä on helpommin ymmärrettävissä, Erola valottaa.

Näyttelyn avajaisissa hevosurheilun menneisyys karautti esiin ilmielävänä suomenhevosten kantaori Kirpun ilmentymänä ihka-aidot 1800-luvulta olevat kilpakärryt perässään.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila muistutti, että ilman historian tuntemusta ei voi rakentaa kestävää tulevaisuutta. Anttila sivusi myös alueen hevosvoimaisuutta.

– Lounais-Hämeessä on ainutlaatuinen hevosalan keskittymä ja alueen vetovoimaisuuden eteen on tehtävä töitä tulevaisuudessakin, Anttila painotti.

Hevosurheilumuseo on avoinna 4.9. saakka perjantaisin ja lauantaisin klo 10–16 sekä Hevosopiston suurimpien tapahtumien aikana. Ryhmien esittelykierroksia järjestetään tilauksesta läpi vuoden.

Lisätietoja: museomestari Juha Erola puh. 040 518 9992.

Projektipäällikkö Anne Laitinen toivotti vieraat
tervetulleiksi uuden näyttelyn avajaisiin

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila muistutti,
että ilman historian tuntemusta ei
voi rakentaa kestävää tulevaisuutta

Suomenhevosten kantaori Kirppu karautti paikalle
1800-luvun kilpakärryissään

Museomestari Juha Erola

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila tutustui näyttelyyn museomestari Juha Erolan opastuksella

Mikä Hevosklusteri-hanke?

* Lounais-Hämeen alueen hevosalan yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on syventää hevosalan verkostoitumista, levittää hyviä toimintamalleja ja parantaa alan yritysten kilpailukykyä.
* toimintamuotoina erilaiset koulutukset, seminaarit ja alueen hevosyrittäjien tapaamiset
* hanketta koordinoi Hevosalan osaamiskeskus Hippolis Ypäjällä
* rahoittajina Forssan alueen kunnat, Euroopan Aluekehitysrahasto ja Opetusministeriö sekä yksityisiä rahoittajia
* hankkeen kesto 2008–2010